Zde si můžete v klidu prohlédnout, vše co jsem kdy nafotila, vytvořila, vymyslela. Je tu spoustu oblečení na malé panenky jako barbie, my scene, friends, flávas, simba, steffi love, sindy, tonner, shelly, missy milly, winx,moxie,evička, mini baby born, baby born, moxie,bratz, bratz babyz, bratz lil, bratz kidz, shelly, monster high, diva starz,ff, integrity, fashion, Kena, miminka i různé neznačkové panenky. Nejvíce najdete háčkované a trochu i šité modely. Všechny oblečky si vymýšlím bez popisu jen od oka pro radost nejen mou, ale hlavně mých dcer a v případě domluvy i dalších děvčátek :-) a třeba i dospěláků.....administraci

moučníky-recepty

 

švestkové knedlíky z tvarohového těsta polité karamelem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 1 nízkotučný tvaroh ( zelená vanička z Penny)250g, špetka soli, 2 lžíce pol. mouky, 1 vejce, 175 g krupice či krupičky OMÁČKA: 150 g cukru krystal, 1 lžička skořice, 20 g másla, 150 ml švestkové šťávy( z umixovaných švestek s vodou-cca 10 ks) NÁPLŇ: švestky cca 18 ks

POSTUP PŘÍPRAVY

přísady na těsto ušlehám v těsto ručním šlehačem, nechám odstát chvilku, mezitím umeji a vypeckuji švestky, část jich namixuji na šťávu, zbytek dám stranou na náplň. Na vál posypaný moukou kladu lžící kousky těsta a tvořím kolečka, do kterých zapracuji švestky. Knedlíky jsou malé, z této dávky mi vyšlo 17 knedlíčků. Dám vařit do osolené vody na cca 20 minut, uvařené vyplavou na hladinu. Mezitím, co se vaří, připravím omáčku:
cukr nasypu do pánve a nechám samotný zkaramelizovat, ne moc do hněda, byl by nahořklý, přidám skořici a máslo a míchám. Po smíchání přileji švestkvou šťávu a míchám ty hrudky cukru tak dlouho, až se úplně rozpustí. Vypneme sporák. Scedíme knedlíky, píchneme do každého špejlí nebo špičkou nože, aby unikla pára a zůstal jim tvar. Dáváme na talíře a polijeme karamelovou omáčkou. Již ničím nesladíme, je to i tak sladké jako cecek:-), ale příjemná změna oproti klasice. Přeji dobrou chuť.
knedlešvestkové

knedlešvestkové

švestkové knedlíky z tvarohového těsta polité karamelem
JAHODOVÝ KOLÁČ S PUDINKEM
25 dkg kr. cukru, 60 dkg hl. mouky, 1 máslo celé, 1 větší vajíčko, 1 prdopeč, 1 van. cukr.
na pudink: 1 l mléka, 2 vanilk. pudinky, 5 lžic cukru. jahody.
z uvedených surovin uděláme hnětačem drobenku a dvě třetiny jí posypeme na plech s pečícím papírem. na drobenku nalijeme uvařený horký pudink a poklademe rozpůlenými jahodami. Na jahody vysypeme zbytek drobenky a dáme péct na 180°C tak 3/4 hodiny do růžova. Vychlazená buchta je vynikající osvěžení.

 
jahodový koláč

jahodový koláč

s pudinkem
jablečná šarlota- rychlokoláč ke kávě

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 -10 jablek, 1 prdopeč, 350 g hrubé mouky,5 vajec, 180 cukru krystalu

POSTUP PŘÍPRAVY

jablka(já přidala i dvě hrušky) nakrájet neoloupaná na kousky a dát na dno plechu vyloženýho peč. papírem. Vyšlehat vejce celá s cukrem a přidat mouku a prdopeč. Vlít na jablka, rozetřít a péct na 180°C do růžova. Já ještě posypala kokosovými lupínky a pak pekla.¨cca 20-30 min. Patří mezi sušší moučníky. Je to recept z časopisu, o který se dělím.
jablečnášarlota

jablečnášarlota

rychlokoláč ke kávě
třešňový

třešňový

koláč
SALKOVÉ ŘEZY
TĚSTO: 6 vajec, 6 lžic moučk. cukru, 2 lžíce oleje, 6 lžic pol. mouky, prdopeč
KRÉM: 1 máslo(250 g ), 120 g moučk. cukru, citr. kůra a šťáva, 2-3 tvarohy- vanička
POLEVA: 1 karamelové salko( nebo uvařené zkaramelizované, 1 smetana ke šlehání 32%

 
žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej+ ostatní, sníh z bílků naposledy. Těsto vylijeme na plech a upečeme na 180°C. po vychladnutí natřeme krém z tvarohu: utřený z másla či Hery, moučk. cukru a citr. kůry a šťávy a samozřejmě všeho tvarohu....
Další vrstva bude vyšlehaná smetana přidaná postupně do salka a vychlazená v lednici...a namazaná na tvarohovou vrstvu.Celé řezy dáme vychladit do ledničky a sníme do posledního drobku, protože je to moooc dobré.
salkové řezy

salkové řezy

s tvarohem
BÁBOVKA S KAKAEM A TVAROHEM
3 vejce, 15 dkg cukru kr., 60 ml oleje, 100 ml mléka, 30 dkg pol. mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prdopeč.
Tvarohová nápň: 50 dkg pol. tvarohu, 1 žloutek, 4 lžce cukru, 1 vanilk. cukr, 1 suchý vanilk. pudink, 150 mléka
vše na tvarohovou náplň smícháme a necháme stranou. na tmavé těsto šleháme vejce s cukrem a postupně přidáme ostatní ingredience. Do vymazané a vysypané formy lijeme střídavě vrstvu tm. těsta s tvarohovou náplní. Navrch i do spodu patří tm. těsto. péct při 200°C. Je vláčná a výborná i vychlazená. Vyklápět až vychladlejší bábovku, aby se po tvarohu nesvezla na bok:-).
Bábovka

Bábovka

s kakaem a tvarohem
PLNĚNÉ KOKOSKY
kokosky dle receptu níže, podklad linecké kolečko-recept níže, čokoládový krém a čokoládová poleva, marmeláda.
čokoládový krém: 200 g másla, 150 g moučk. cukru, 3 žloutky, 50 g čokolády na vaření. Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně žloutky, na konec rozměklou čokoládu( hřeji chvilku v mirovlnce na menší výkon)
čokoládová poleva: vynikající lesklá vhodná na všechno cukroví. 100 g čokolády na vaření, 250 g ztuženého tuku(např. Omega), 300 g m. cukru, 100 g kakaa. Čokoládu nalámu na kousky a dám do misky spolu se ztuženým tukem. rozehřeji v mikrovlnce na nízký výkon, rozšlehám nerez metličkou a přidávám postupně prosátý m. cukr a kakao. Dávám suroviny rovnou do porcelánové misky, ve které mohu dle potřeby rovnou přihřávat, podle toho, jak stíhám zdobit i jiné cukroví.
na linecké kolečko stříkám dortovou trubičkou a sáčkem obvod krémem a střed bez krému plním marmeládou. Používám pikantní, ale řidší svoji marmošku a natahuji ji do injekční stříkačky a stříkám do středu( jde to rychleji), na vrch přimáčknu kokosku a druhý den, když se to jakoby uleží a spojí....máčím teprve spodek v čok. polevě. Dám okapat na mřížku, po zatuhnutí podkrojím nožem, aby se nic neulomilo a uložím v chladu....na chvíli, než mi to sbaští:-), jsou pracnější, ale uvidíte, že výsledek stojí za to.
plněné kokosky

plněné kokosky

vánoční cukroví
postup

postup

výroba kokosek
VOSÍ HNÍZDA
200 g mlet. piškotů, 180 g m. cukru, 135 g másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu.
náplň: 30 dkg másla, 30 dkg m. cukru, 2 žloutky, z 1/2 l mléka pudink.

uvařit pudink, vychladit a postupně zašlehávat do ušlehaného másla s cukrem a žloutky. Těsto vmačkávat do vycukrované formičky a doprostřed dělat důlek např. koncem měchačky a plnit krémem, přiklápět piškotem.
Osvědčilo se mi umíchat těsto metlami šlehačem. Vznikne drobenka, kterou nabírám z misky rovnou do formiček a pěchuji....z této dávky je cca 40 kusů.
vosí hnízda

vosí hnízda

vánoční úly
TATRANKOVÉ PRACNY
3 oříškové tatranky, 1 velká hrst kokosu, 1 hrst ml. oříšků, 1 lžíce kakaa, 250 g hl. mouky, 100 g m. cukru, 250 g másla, 1 vejce, cukr na obalení


postup: smíchat v těsto a upečené horké obalujeme v cukru.
tatrankové

tatrankové

pracny- cukroví
TVAROHOVÁ VÁNOČKA S BRUSINKAMI

1/2 kg pol. mouky, 2 vejce, 15 dkg Hery, 12 dkg M. cukru, 10 dkg(1 balíček) suš. brusinek, 10 dkg loup. mandlí, kandovaná citr. kůra, 1 vanilk. cukr, 1 prdopeč, 1 kelímek kys. smetany, citr. kůra normální sušená. špetka soli, trochu másla a m. cukru na pomašlování a pocukrování po upečení.


vypracujeme těsto, vyválíme na vále těsto v obdélník a překlopíme krajní dvě třetiny doprostřed. Dáme šikmo na plech péct do růžova na 180 stupňů. Je vláčná a výborná.
TVAROHOVÁ ŠTOLA

TVAROHOVÁ ŠTOLA

VÁNOČKA BEZ ROZINEK :-)
SKOŘICOVÁ ROLÁDA SUŠENKOVÁ

 
50 DKG HL. MOUKY, 1 ČAJOVÁ LŽIČKA SKOŘICE, 26 DKG TUKU ( hera), 20 dkg m. cukru, 2 žloutky, 1 vejce
vše smíchám v těsto, půlku obarvím kakaem, z každého těsta vyválím placku a dám je na sebe a zaroluji v roládu, nechám přes noc v ledničce ztuhnout, potom nakrájím na plátky a dám do trouby na 180°C. Peču do růžova, mají chuť jako kupovaná esíčka.
skořicová

skořicová

vánoční roláda sušenková
roláda

roláda

jako sušenky
IŠELSKÉ  DORTÍČKY
 
42 dkg hl. mouky, 14 dkg m. cukru, 28 dkg tuku, 6 dkg ořechů, 1/4 ličky skořice, trochu kakaa, citr. kůra, 1 vanilk. cukr
nádivka: 10 dkg cukru, 2 žloutky, 10 dkg ml. ořechů, lžíce rybíz. zavařeniny, 2 lžičky rumu( je dost hutná)
zpracujeme těsto, necháme odpočinout, pak vyválíme placku a vykrajujeme zubatá kolečka a upečeme na 180°C. Na nádivku utřeme cukr se žloutky, poté vše ostatní. kolečka slepujeme k sobě nádivkou a navrch zdobíme čokol. polevou a ořechem.
Išelské cukroví

Išelské cukroví

išelské dortíčky
MÁSLOVÉ KOŠÍČKY
 
230 g hl. mouky, 100 g m. cukru, 120 g másla, 3 žloutky, citr. kůra
NÁPLŇ: 200 g másla, 120 g m. cukru, 2 žloutky, 2 lžíce studeného mléka, hrst ořechů, čokol. poleva
zpracujeme těsto a dáme vychladit do lednice tak na dvě hodiny, pak si na pomoučn. vále udělám válečky z těsta, které nakrájím na menší špalíčky a ty pak vtlačuji do formiček( 1 dávka vyjde cca na 40 ks), Pečeme rychle do růžova na 180°C.  Vychladlé plníme krémem: utřeme másl os cukrem a přidáme žloutky, mléko a ořechy. Poleváme polevou a zdobíme mandlí, ořechem a čím Vás napadne.
FORMIČKY NEVYMAZÁVÁM, JDOU NÁDHERNĚ VYKLOPIT!
košíčky

košíčky

s máslovým krémem
MÁSLOVÉ KOŠÍČKY

MÁSLOVÉ KOŠÍČKY

VÁNOČNÍ CUKROVÍ
MAROKÁNKY
250 g cukr kupice, 250 g nakrájené sušené, kandované ovoce a pomer. a citron. kůry( dávám i sušený ananas příchuť jablko a samotný ananas, suš. brusinky....atd), déle 250 g nasekaných mandlí a směsi ořechů, 30 g hl. mouky. 250 ml šehačky. Poleva čokoládová

Šlehačku necháme krátce přejít varem s cukrem, přidáme mouku a mícháme do zhoustnutí. Přidáme všechno ovoce a ořechy a čajovou lžičkou tvoříme hromádky na plech vyložený peč. papírem. Pečeme až sušíme tak 20 min, dokud nejsou hromádky do růžova. Necháme stydnout na papíru a vychladlé polévám ze spodní strany čok. polevou. Jsou vynikající, dělám trojitou dávku:-).
marokánky

marokánky

vánoční marokánky
MUŠLE
35 DKG HL. MOUKY,1 HERA, 1 VEJCE
NÁDIVKA: 15 dkg ořechů, 15 dkg cukru, 1 vejce

 
suroviny na těsto smícháme a těsto dáme vychladit, poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Nádivku zpracujeme a lžičkou vykrojíme vždy po malém kousku doprostřed kolečka, to potom přehneme na půl a uzavřeme prsty. Při pečení ( na 180°C) samy prasknou a utvoří jakoby mušličku.
obalujeme v m. cukru.
Vánoční

Vánoční

cukroví - mušle
VÁNOČNÍ MARYŠE
pečené těsto: 50 dkg hl. mouky, 1/2 prdopeče, 10 dkg m. cukru, 1 van. cukr, 3 žloutky, 28 dkg másla
nepečené těsto: 25 dkg pr. cukru, 2 dkg másla, 3 lžíce rumu, 3 dkg kakaa, 2 dkg ořechů, 1 žloutek.


 
na pečené těsto zpracujeme všechny suroviny, dáme odpočinout do lednice cca 2 hod. Poté vykrajujeme libovolné tvary a pečeme na 180°C v troubě. Na vychladlé tvary lepíme menší vykrájené tvary rozšlehaným bílkem. Nepečené těsto zpracujeme najednou všechny suroviny, dáme vychladit  a na vále podsypaném moučk. cukrem vykrájíme libovolné tvary tak, aby byly menší než ty pečené a vypadalo to pěkně. PROSÍM TMAVÉ TĚSTO SE OPRAVDU NEPEČE, LEPÍ SE SYROVÉ!
Necháme zaschnout a konzumujeme:-), cukroví je mimořádně jemné a na jazyku se jen rozplývá. Loni jsem tvořila i tvary jiné( kolečka, srdce, hvězdy), letos jen oválky.
maryše cukroví

maryše cukroví

rozplývající se na jazyku
maryše vánoční

maryše vánoční

cukroví maryše

JABLEČNÝ PERNÍK S OŘECHY

4 vejce, 1 hrnek cukru kr., 2 hrnky pol. mouky, 1/2 hrnku oleje,1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, 1 prdopeč, hrst ořechů vlašských nasekaných, 4 hrnky na kostičky nakrájených jablek

vejce utřít s cukrem a postupně s dalšími surovinami, nakonec vmícháme jablka s ořechy a vlijeme na plech. Pečeme  na 180°C cca 25 minut. Posypeme cukrem. Je vláčný.

americký perník

americký perník

jablečný s ořechy
skoro perník

skoro perník

s jablky
REBARBOROVÁ BUCHTA
2 hrnky pol.mouky, 1 hrnek ml.cukru, 1/8 másla, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 1 vejce
2 hrnky pol.mouky, 1 hrnek ml.cukru, 1/8 másla, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr ZPRACOVAT,  MALOU ČÁST ODDĚLIT NA DROBENKU, do zbytku přidat 1 hrnek mléka, 1 vejce a vylít těsto na plech, posypat rebarborkou na kostky se skořicí a navrch sypat drobenku. Pečeme na 180°C do růžova.
rebarborová

rebarborová

buchta jednoduchá
OVOCNÝ KOLÁČ Z MALIN ČI OSTRUŽIN
150 g másla či Hery, 175 g cukru, 3 vejce, 225 g pol. mouky, 1/2 prdopeče, 2 lžíce mléka, ovoce cca 750 g.
zvlášť 300 g kysané smetany, 3 žloutky, ml. skořice, moučk. cukr
máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vejce a další suroviny. Hladké těsto rozetřeme na plech a pečeme na 180°C cca 15 min, vyjmeme z trouby a na povrch nasypeme omyté ovoce. To polijeme směsí ze smetany se žloutky, skořicí a cukrem a vložíme zpět do trouby na dalších cca 20 minut. Podle kyselosti ovoce ještě pocukrujeme na talíři. Já použila na fotce zrovna borůvky...
ovocný koláč

ovocný koláč

se skořicí
ŠTRŮDL Z REBARBORY
JEDNO BALENÍ LISTOVÉHO TĚSTA rozválet a namazat směsí z 1 žloutku, 1 měkkého tvarohu, 1 vanilk. cukru, citr. kůry( pokud je směs řidší, zahušťuji instantní rýžovou kaší) na toto rozložit na kostky nakrájenou rebarborku v množství přiměřeném smíchanou se skořicí a cukrem. zarolujeme a dáme prudčeji péct do zlatova. ten na fotce se sice rozlezl, ale na chuti mu to neubralo:-)
štrůdl

štrůdl

z rebarbory
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru kr., 1 suchý vanilk. pudink, 1 vanilk. cukr, 1 prdopeč, 1/8 Hery, 2 vejce, 1 hrnek mléka, švestky půlky
DROBENKA: 1/2 hrnku hr. mouky, 1/2 hrnku cukru krystalu, 1/2 kostky másla.
smíchat ingredience a vylít na plech s pečícím papírem, naklást rozpůlené švestky, řezem nahoru a sypat drobenkou( tu si uhnětám v šlehači metličkami) a přiměřeně rozdrobit na koláč. Péct na 180°C do zlatova. je výborný , rychlý jednoduchý a děsně jedlý:-), přeji dobrou chuť.
švestkový koláč

švestkový koláč

jednoduchý a výborný
MAKOVÝ JABLEČNÍK
1 kg nastrouhaných jablek, 15 dkg cukru, 6 vajec, 2 dcl oleje, 2 dcl vody, 30 dkg pol. mouky, 15 dkg ml. máku, 1/2 prdopeče, poleva z čokolády.
smícháme vše, kromě vyšlehaných bílků( ty až na konec), dáme péct na 180°C do růžova. polejeme čokol. polevou.
makový

makový

jablečník
PIŠKOT S VAJEČNÝM LIKÉREM
100 ml oleje, 100 ml vaječňáku, 3 vejce, 1 van. cukr, citr. kůra, 80 g solamylu, 80 g pol. mouky, 130 g cukru moučk., 1 prdopeč, 1 lžička instantní kávy.
všechno vyšleháme, půl těsta obarvíme instantní kávou, na plech vlijeme světlé těsto a do něj cik cak tmavé obarvené, pečeme na 180°C cca 25 minut a necháme chvilku dojít. Piškot je lehounký, hodil by se i na dortový korpus.
piškot

piškot

s vaječným koňakem
JOGURTOVO- OVOCNÝ KOLÁČ
1 velký bílý jogurt, 1 kelímek pol. mouky, 1/2 kelímku cukru,, 2 vejce, 1 prdopeč, , 1 vanilk. cukr, 1/2 kg meruněk, mletý mák na posyp. Na drobenku: 1 lžíce cukru kr., 1 lžíce másla, 2 lžíce hr. mouky.
suroviny smícháme a vlijeme na plech s pečícím papírem, na těsto rozsypeme mák a klademe půlky meruněk, sypeme drobenkou. Dáme péct na 180°C  cca 40 minut. Můžeme místo meruněk i jiné ovoce dle sezonní nabídky.
jogurtový koláč

jogurtový koláč

makový s ovocem
RYCHLÁ BUCHTA S BORŮVKAMI A TVAROHEM
2 HRNKY POL. MOUKY, 1 1/2 HRNKU CUKRU KR., 1 PRDOPEČ, 2 VEJCE, 1/2 HRNKU OLEJE, VANILK. CUKR, 1 HRNEK MLÉKA 
NÁPLŇ: 1 MĚKKÝ TVAROH, 1 KYS. SMETANA, 1 MALÝ BÍLÝ JOGURT, 2 VANILK. PUDINKY SUCHÉ, CUKR DLE LIBOSTI, BORŮVKY( ZHRUBA OVOCE JAKO JE PLNÁ FLORA VĚTŠÍ MARGARIN)
smíchat suroviny na lité těsto, vlít na plech a na něj nastříkat mřížku z tvarohové náplně. Do mezer mezi tvarohem klást borůvky. Dát péct na 180°C.
borůvková

borůvková

s tvarohem
buchta

buchta

s borůvkami a tvarohem
MEDOVÝ PERNÍK
1 HRNEK SILNÉ INSTANTNÍ KÁVY,1/2 HRNKU MEDU, 1/2 HRNKU CUKRU, 3 VEJCE, 5 LŽIC OLEJE, 3 HRNKY HL. MOUKY, 1 PRDOPEČ DO PERNÍKU,1 HRNEK MANDLÍ, OŘECHŮ, ROZINEK, KAND. OVOCE
v ještě teplé kávě rozehřejeme med a cukr a přidáme ostatní suroviny. Dáme na plech a pečeme cca 35 min.
perník

perník

medový perník
BUCHTA ZE ŽITNÉ MOUKY
2 hrnky žitné mouky, 1 prdopeč, 1 van. cukr, 1 lžička skořice, citron. kůra, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek moučk. cukru, rozinky či kustovnice čínská.
vše smícháme a dáme péct na plechu do zlatova.
buchta

buchta

zdravá buchta z žitné mouky
HANÁCKÉ KYNUTÉ PLNĚNÉ KOLÁČKY
400 ml vlažného mléka, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 700 g pol. mouky, 1 a půl lžičky soli, 2 lžíce cukru, 1 kostka kvasnic. 
Náplň: 1 tvaroh, 1 žloutek, 1 vanilk. cukr, povidla, rozinky, drobenka.
toto množství se mi nevejde do pekárny a tak zadělávám klasickým způsobem nebo si upravím množství  na těsto z půl kg mouky.
 Dávka je tak na 15 koláčů, připravíme těsto na díly a plníme tvaroh. náplní. Necháme chvíli kynout a přímo už na plechu bochánky jemně spleskneme na placky, ty potřeme povidly a posypeme drobenou. Potřeme okraje žloutkem. Dáme péct na 180°C na cca 15 min. Jsou sice pracnější, ale výborné.
koláčky

koláčky

kynuté hanácké plněné
koláče

koláče

hanácké koláčky s povidly
BUCHTY TVAROHOVO MAKOVÉ
40 dkg hl. mouky, 1 středně velká sklenka mléka, 3/4 sklenky oleje, 3 žloutky, 6 lžiček cukru, špetka soli, 1 kostka droždí, vanilk. cukr, citr. kůra. Náplň: tvaroh, mletý mák, mléko, cukr dle chuti.
zaděláme klasicky těsto, rozválíme na čtverce, plníme a skládáme na pekáč či vyšší plech. Bez kynutí pečeme do růžova a cukrujeme.
buchty

buchty

bez kynutí buchty
MAKOVÉ LÍVANCE
20 g droždí, 50 g moučk. cukru, 1/2 l mléka, 50 g ml. máku, 350 g hl. mouky, 2 vejce.
uděláme klasický kvásek z droždí, cukru, trochu mléka, po vzejití přimmícháme ostatní suroviny. Řídké těsto necháme kynout a pak pečeme jako palačinky z obou stran. Plníme marmeládou a cukrujeme...
cca na 16 kusů lívanečků
lívance

lívance

makové lívance
KRUPICOVO JABLEČNÝ NÁKYP
1 l mléka, 200 g krupice, špetka soli, cukr dle libosti, 60 g másla, 6 jablíček, 2 sáčky skořic. cukru, 2 sáčky vanilk. cukru.
Mléko s krupicí, solí a cukrem uvaříme na hustou kaši. Vymažeme zapékací mísu a dáme do ní půl krupicové kaše, na ni dáme 4 nastrouhaná jablka smíchaná s 1 van. cukrem a 1 skoř. cukrem. Na Jablka dáme zbylou kaši a navrstvíme zbylá jablíčka se zbytkem cukrů. Navrch nakrájíme máslo na plátky. Pečeme do zlaté kůrčičky -krustičky. Můžeme jíst teplý i studený.
nákyp

nákyp

krupicový nákyp jablečný
JABLEČNÝ KOLÁČ S KOKOSEM
těsto:5 vajec, 4 lžíce cukru kr., 6 lžic pol. mouky, 1/2 prdopeče. Náplň: cca 1 kg jablek nastrouhaných, 4 lžíce cukru, skořice, 4 lžíce rumu- svařit. sáček piškotů kulatých. 
Dáme těsto péct a na upečené vychladlé dáme náplň, poklademe piškoty a na ně kokosovou hmotu( ze 100 g kokosu, 150 ml mléka, 1 lžíce cukru- smíchat, vařit, pozor nepřipálit, vychladit a smíchat vychladlé s 3 zakysanými smetanami) Rozetřít na buchtu a sypat kakaem.
koláč

koláč

jablečný s kokosem
LINECKÉ SLEPOVANÉ CUKROVÍ od maminky
50 dkg hl. mouky, 2 vanilk. cukry, 2 pudink. prášky vanilk. suché, 16 dkg moučk. cukru- prosije se a přidá se lžička prdopeče a 25 dkg másla- rozsekaného, zaděláme těsto jedním žloutkem a 4 lžícemi citr. šťávy.
Když je těsto příliš suché, přidáme dle potřeby mléko. Propracujeme a dáme mezi dva talíře odpočinout do studena. Pak vyválíme plát a vykrajujeme tvary, pečeme na 180°C do sv. růžova a vychladlé lepíme marmeládou.
vánoční

vánoční

linecké slepované vánoční cukroví
SYPANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
do kulaté formy
1/4 l pol. mouky, 1/4 l krupičky dětské, 1/4 l jemného cukru, 1/2 Hery, 1 prdopeč
ze všech surovin udělat žmolenku, lze šlehačem. Rozdělit na 3 díly: žmolenka na dno, na to strouhaná ochucená jablka, žmolenka, jablka, navrch žmolenka...pokapat rozpuštěnou Herou a dát péct na 30 min na 180°C, možno zdobit šlehačkou vychlazené:-)
koláč

koláč

sypaný jablkový koláč
Švédský koláč z černého bezu
3 hrnky polohr. mouky, 3/4 hrnku kryst. cukru, 1 prdopeč, 2 hrnky otrhaných černých bezinek( výborné jsou i ostružiny nebo borůvky)
náplň:3 měkké tvarohy, 3 vejce, 3/4 až 1 hrnek kryst. cukru, 1/2 l mléka.
Těsto smícháme a tak jak je suché, tak půl dávky nasypeme na vymazaný plech. Na to nalejeme náplń a posypeme bezinkami. Navrch sypeme druhou půli těsta, poklademe plátky másla( celkem tak půl kostky másla) a dáme péct na 180°C na 3/4 hodiny. Pečeme do zlatova. Je to výborné, původně jsem dělávala s borůvkami, jenže v blízkém okolí moc nejsou a tak vznikla alternativa v podobě bezinek a každý rok se k ní s radostí vracím.
koláč

koláč

švédský sypaný
bezinkový

bezinkový

švédský koláč
švédský koláč

švédský koláč

s rebarborou a jahodou( též výborný)
MOUČNÍK NESCAFÉ
1 lžíce instantní kávy, 15 dkg m. cukru, 3 lžíce kakaa, 10 dkg rozpušt. másla, 1 prdopeč, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 30 dkg pol. mouky, 250 ml mléka, 3 lžíce oleje
poleva: 250 g rozpušt. másla( nebo Hery), 2 kysané smetany, 1 hořká čokoláda.
Těsto umíchat a dát péct na 180°C, na vychlazený moučník rozetřít polevu. Tu připravíme smícháním másla s čokoládou a postupně pomalu vmícháme smetany, aby nezřídly. Dáme celé vychladit.
moučník

moučník

nescafé
OVOCNÁ PUDINKOVÁ BUCHTA
30 dkg pol. mouky, 15 dkg cukru, 2 vejce, 1 van. cukr, 125 ml oleje, 1/4 l mléka, 1 prdopeč, 1 vanilk. pudink- suchý.
vše smíchat, dát na plech vyložený papírem, pokláct ovocem: borůvky, kousky meruněk atd...na vrch drobenku tak ze třetiny másla+ cukr krystal + hr. mouka. Péct do růžova
ovocná buchta

ovocná buchta

pudinková
BANÁNOVÝ PERNÍK
3 sklenky pol. mouky, 2 sklenky m. cukru, 1 sklenka oleje, 2 sklenky mléka, 2 vejce, 2 suché banánové pudinky, 1 prdopeč perníkový, trochu normálního prdopeče, 1 miska kompot. ovoce(dýně s ananas. příchutí)
smíchat a péct na 180°C, polít citron. polevou nebo jen cukrovat
banánový

banánový

perník
KOMPOTOVÁ BUCHTA
30 dkg m. cukru, 1/2 kysané smetany, 2 lžíce kakaa, 40 dkg polohr. mouky, 1 kompot i s nálevem( hrušky, meruňky) 3 vejce, 1 prdopeč, může být i rum.
smíchat vše dohromady, dát péct na 180°C cca 30 min. polít čokol. polevou, sypat zdobením či kokosem.
z kompotu

z kompotu

buchta
kompotová bucht

kompotová bucht

recept
TIRAMISU
2 balíčky dětských piškotů, 2 pomazánková másla bez příchutí, 2 šlehačky ke šlehání, 200 g m. cukru, hrneček silné uvařené kávy, rum.
pom. másla, šlehačku a cukr ušleháme v krém. Dno plechu vyskládáme piškoty a pomašlujeme vychladlou kávou s trochou rumu. Na to dáme 1/2 krému, znovu vrstvu piškotů pomašl., na vrch zbylý krém a uhladíme. Necháme den uležet v lednici a těsně před podáním sypeme kakaem. Je to mňamózní.
tiramisu

tiramisu

po česku
Vánoční capuccini
150 g másla,100 g m. cukru, 1 sáček(10g) instant. capuccina, 1 vejce, 100g škrobu-solamylu, 150g hl. mouky
tuk utřeme s  m. cukrem a capuccinem a vejcem do pěny, přidáme škrob a mouku. Těstem naplníme sáček a stříkáme tvary na plech vyložený peč. papírem. Pečeme 10-12 min na 200°C.
Vychladlé máčíme v čokol. polevě s přidaným kávovým likérem( trochu) do půlky tvaru. Jsou jemné a výborné.
vánoční

vánoční

capuccini- esíčka
PIVNÍ ŠTRŮDL
35 dkg hl. mouky, 1 Hera, 10 lžic piva
prohněteme těsto, půl těsta na dno vyloženého plechu papírem, dáme náplń jablečnou a na vrch druhou půli těsta, propícháme vidličkou a dáme péct na 180°C do růžova, pocukrujeme a déme vychladnout.
pivní

pivní

štrůdl
pivní

pivní

štrůdl
VELIKONOČNÍ (VÁNOČNÍ) PERNÍČKY
14  dkg hl. mouky, 5 dkg moučk. cukru, 3 dkg Hery, 1 menší vejce, 3 dkg tekutého medu, 1 lžíce kakaa, 1/3 perníkového koření, půl lžičky skořice, půl lžičky jedlé sody.
udělat těsto a nechat den odpočinout. Vykrájené tvary potřít žloutkem a péct ve stř. vyhřáté troubě asi tak 8 až 10 min, dle velikosti vykrajovaných tvarů na  plechu vyloženém pečícím papírem. Já dělám někdy i dvojitou dávku...děti se u toho vyřádí...
perníčky

perníčky

vánoční do tří dnů měkké

strojkové slepované cukroví

 300 g hrubé mouky, 200 g moučk. cukru, 200 g tuku, 5 sáčků banánových pudinků(používáme na sucho), 1/2 prdopeče, 2 vejce, marmeláda na slepení a čokoláda na máčení konců cukroví

prohněteme těsto, dáme odležet do lednice, po částech meleme v masovém strojku s nástavcem na tlačení cukroví, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C

(jedna dávka mi vyjde tak na 85 kusů, půlek ke slepení a je to tak necelé tři plechy)

strojkové

strojkové

cukroví vánoční

VOSÍ HNÍZDA

200 G namletých PIŠKOTŮ+jedny piškoty vcelku, 180 G M. CUKRU,120 G MÁSLA, 2 LŽÍCE KAKAA, 3 LŽÍCE RUMU(MÁSLA MŮŽE BÝT KRAPET VÍCE)

NÁPLŇ: 30 dkg másla, 30 dkg m. cukru, 2 žloutky syrové,z 1/2 l mléka pudink vanilk.

Uvařit pudink, vychladit a postupně zašlehávat do již ušlehaného másla s cukrem a žloutky.

Těsto si smíchám hnětačem, mám mít takovou sypkou konzistenci drobivou, ale když vezmete kus do dlaně a zmáčknete, mělo by zůstat vcelku-pokud ne, přidejte trochu másla. Plníme do formiček předem vysypané m. cukrem. Důlek do formy dělám menší měchačkou, plním lžičkou krémem a přiklopím piškotem. Z této dávky je tak 40 kusů.

vosí hnízda

vosí hnízda

vánoční

KOKOSOVÉ KULIČKY

4 dkg tuku(hery), 12 dkg m.cukru,  5 dkg kokosu, 3 dkg kakaa, 1 bílek

hmotu uhnětám hnětačem a dám do lednice na dvě hodiny, pak tvořím kuličky a obaluji v kokosu, necháme den sušit volně na tácu, pak sklidíme. Dávka je jen tak na 30 kusů.

kokosové

kokosové

kuličky vánoční

KAKAOVÉ PRACNY OD MRTOLSKÉ BABIČKY

1/4 kg másla, 35-40 dkg hl. mouky, 1/4 kg m. cukru,1/2 lžičky ml. hřebíčku a 1/2 lžičky skořice, citr. kůra, 2- 3 lžíce kakaa, 1 vejce.

Vše propracovat a dát přes noc do lednice. Dáváme do nevymazaných formiček a jdou krásně vyklopit. Dříve jsem vyklápěla horké rukou:-( nebo kleštičkami z formiček, dnes na to mám fígl, beru to chňapkou se zašitým magnetem a POHODA:-).

pracny

pracny

kakaové od babičky

SNĚHOVÉ KOKOSKY OD MRTOLSKÉ BABIČKY

1/4 kg m. cukru,15 dkg kokosu,(klidně více),3 bílky+ citr. kůra + trochu strouhanky.

Bílky ušlehám normálně, přidám m. cukr a dám to do vařicí vodní lázně a šlehám do zhoustnutí.Přimíchám kokos a ostatní ingredience a  míchám už jen do vychladnutí . Lžící dávám kopečky na plech s papírem a peču do růžova, spíše suším, ne zprudka. Z této dávky je cca 70 kusů.

kokosky

kokosky

od babičky recept

JIRKOVY VÁNOČNÍ KOSTKY

3 vejce, 15 dkg másla, 1/2 kg pol. mouky, 1 prdopeč, 1/4 l mléka, 1/4 kg cukru.

poleva: jeden 100% tuk+ 3 lžíce rumu+ 1/2 balíčku kakaa+ cukr moučka dle chuti

třeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme ostatní, nakonec sníh z bílků. Těsto uhladíme na plech s pečícím papírem a dáme péct na 180°C do růžova. Vychladlé nakrájíme na malé kostky, namáčíme do polevy a obalujeme v v kokosu smíchaným s moučk. cukrem. Na vánoce  stačí z půlky plátu těsta, druhou půlku dát do mrazáku a vyndat na silvestra a čerstvě obalit. Jsou vláčné a vynikající.

Jirkovy vánoční

Jirkovy vánoční

kostky
JABLEČNÝ NEPEČENÝ DORT
2 balíčky dětských piškotů klademe střídavě s jablečnou náplní.
40 dkg oloupaných strouhaných jablek rozvařit s 1/2 l vody a 20 dkg cukru( stačí i 15 dkg).
POSTUP: 1/4 l vody a 2 balíčky vanilk. pudinku rozšlehat a vlít do rozvařených jablek. Za stálého míchání povařit asi 2 min. Do dortové kulaté formy klást střídavě po vrstvách piškoty a náplňz jablek. Piškoty možno pokapat rumem či šťávou. Hotový dort možno zdobit šlehačkou nebo strouhanou čokoládou. Nechat vychladit.
jablečný dort

jablečný dort

nepečený
VAFLE
125 g másla rozpuštěného, 100g cukru kr., 1 vanilk. cukr, 2 vejce,250 g pol. mouky, 100 mléka, 100 vody, 1/2 prdopeče
Smícháme a tvoříme vléváním do formy. jsou výborné
vafle

vafle

dobrůtka
JAHODOVÝ ŽELATINOVÝ DORT

Těsto: 100 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 KÁVOVÉ LŽ. kypřicího prášku do pečiva, 1 bal vanilínového cukru, 100 g měkkého másla nebo Hery, 3 ks vejce Pudingový krém: 2 POLÉVK. LŽ. cukru, 1 bal pudingu s vanilkovou příchutí, 400 ml mléka Náplň: 500 g jahod, 2 bal dort-želé červené, 1/2 l vody, 3 PL cukru

Těsto VYŠLEHÁME ŠLEHAČEM a dáme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy. Puding uvaříme podle návodu, ale jen ve 400 ml mléka a s 2 PL cukru. Uvařený puding necháme chladnout a poté rozetřeme na korpus. Necháme zcela vychladnout.
Jahody nakrájíme na silnější podélné plátky a vyskládáme . Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale. Polijeme jím jahody a necháme ztuhnout. Po úplném ztuhnutí uvolníme nožem okraj formy a sundáme ho z dortu. Vychladíme v lednici
jahodový dort

jahodový dort

želatinový
Drobenkový koláč s jablky
2 hrnky pol. mouky,1 hrnek kr. cukru,1/2 kostky másla---udělat drobenku
1/2 drobenky dát stranou, do druhé půlky dát prdopeč,2 vejce, 1 hrnek mléka : vylít na plech a na to dát cirka 10 nastrouhaných jablek. Na vrch dát první půli: drobenku a péct na 180°C DO ZLATOVA. Sypat cukrem a skořicí. je dobrý a hlavně jednoduchý....
drobenkovýkoláč

drobenkovýkoláč

od tety
BUCHTIČKY SPAŘENÉ MLÉKEM
20 g kvasnic, 50 g cukru kr., asi tak 1/3 l mléka, 1/2 kg hl. mouky, špetka soli, vanilový cukr, 1 vejce, 50 g másla, tuk na promaštění (máslo), mák či skořicový cukr.
Zadělám klasické kynuté těsto a nechám v teple vykynout. Lžící ukrojuji menší kousky a tvořím malé buchtičky. Skládám do pekáče a promašťuji mašlovačkou mezi nimi a nakonec i nahoře. Na jeden hluboký pekáč se vejde 40 buchet(8 krát 5 kusů). Chvíli nechám ještě kynout a peču do zlatova při 230°C.
Vychladlé od sebe oddělím a spařuji horkým mlékem s rozpuštěným máslem. Obaluji cukrem smíchaným se skořicí nebo mákem s cukrem.
Sestra dělá podobné podle tchýně, jen spařuje mlékem s medem a obaluje strouhanými vlašskými ořechy. Je to pracnější, ale stojí to za to, vyzkoušejte, uvidíte
buchty spařené

buchty spařené

buchty spařené

buchty spařené

FLEKATÁ BUCHTA
dva hrnečky polohr. mouky,1 skl.cukru krystalu, prdopeč, 1/2 hrnku oleje, trochu kakaa (3 až 4 lžíce), mléko v množství, aby vzniklo řídké těsto
NÁPLŇ: 2 měkké tvarohy, cukr dle chuti a jeden suchý vanilkový pudink, trochu mléka
řídké těsto namíchané ze všech surovin vlejeme na  vymazaný a vysypaný plech a do tohoto tmavého základu nastříkáme sáčkem klidně bez trubičky cikcak tvarohovou náplň. Dáme péct na cca 1/2 hodinyna 180°C.  Ani se nemusí cukrovat a je moooc dobrá..

flekatá

flekatá

dobrota
flekatá

flekatá

NASTROUHANÁ BUCHTA
těsto:250 g másla či Hery, 400g pol. mouky, 1 žloutek, cca 1 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka
 nádivka: 1/2 l mléka, 1 vanil. pudink, 3 vaničky měkkého tvarohu (750 g ), 3 žloutky, 4 bílky, 1 lžíce bramb. škrobu solamylu, 250 g moučk. cukru
na nádivku uvařím pudink a vychladlý smíchám se zbytkem přísad( pozor bílky šlehám na sníh a přidám nakonec)
na těsto smíchám všechno a rozdělím na dvě půlky. Těsto dám v mikrosáčku do chladničky na pár hodin vychladit, nebo urychlím vložením těsta do mrazáku.
plech na pečení vyložím pečícím papírem a jednu půli těsta nahrubo nastrouhám rovnoměrně na celý plech. Na to naleji nádivku z tvarohu a pudinku a navrch dostrouhám druhou půlku těsta. Peču na 180°C cca 1/2 hod. 
strouhaná bucht

strouhaná bucht

strouhan buchta

strouhan buchta

BÁBOVKA Z OLEJE
4 vejce, 25 dkg cukru kr.,1 van. cukr, 10 dkg oleje, 10 dkg mléka či vody, 35 dkg pol. mouky, 1 prdopeč, citr. kůra
Celá vejce se třou s cukrem a van. cukrem 1/2 hodiny. Potom vmícháme olej, mléko či vodu, citr. kůru a mouku smíchanou s prdopečem. Vlejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme do zlata na 180°C.( Je krásně vysoká)
u nás oblíbená...a nikdy dlouho nevydrží
bábovka z oleje

bábovka z oleje

od maminky

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

250 g CUKRU KR.,250 g hery, 250 g měk. tvarohu, 1 prdopeč, 4 vejce,1 vanilk. cukr, 2 lžíce mléka, citron. kůra
ž
loutky, cukry a heru vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Pečeme cca 45 min na 180°C.


Jablečný perník

 40 dkg hr.mouky, 40 dkg cukru kryst., cca půl kg nastrouhaných jablek,3 vejce,2 dcl oleje, 1 lžička skořice ml., 2 lžičky jedlé sody

utřeme vejce s cukrem a olejem a přidáme všechny suroviny. Vylejeme na plech s peč. papírem a pečeme na 180°C cca půl hodiny. vychladlé mažeme marmeládou, sypeme kokosem nebo polejeme čokolád. polevou. rychlé!

jablečný perník

jablečný perník

výborný
JABLKOVÝ MAKOVEC

hrnek pol. mouky, hrnek ml. máku, hrnek cukru kr.,1 prdopeč, půl hrnku oleje, 1 malý bílý jogurt, cca 9 jablíček, marmeláda

Ze všech surovin vymícháme těsto, nalejeme na vym. plech a pečeme na 180°C cca půl hod. Vychladlé můžeme namazat marmeládou. Je to chutné a hlavně rychlé!!


DROBENKOVÝ KOLÁČ JABLKOVÝ S PUDINKEM

 

600 g. pol. mouky, 1/4 kg kryst. cukru,1 Hera, 1 vejce, 1 vanilk. cukr, 1 prdopeč, z 1 l mléka pudink(2 vanilk. pudinky+ 2 lžíce cukru)

uvařit pudink, nastrouhat jablka cca 1 kg(může být jiné ovoce), z ingrediencí udělat šlehačem drobenku, 3/4 drobenky dát na plech vyložený peč. papírem, na to nalít pudink, na něj jablka rozprostřít, navrch zbytek drobenky.Péct asi tak 45 min na 180°C.

Je výborný vychlazený, ale není podmínkou, mizel i bez vychlazení

drobenkový

drobenkový

jablečný koláč
strojkové tmavé slepované cukroví

 35 dkg hl. mouky,20 dkg tuku(Hery), 15 dkg m.cukru, vanilk. cukr, 2 žloutky, 2 lžíce kakaa, marmeláda na slepení, čokoládová poleva na máčení

prohněteme těsto, vychlazené dáváme po částech do strojku na mletí masa s nástavcem pro cukroví, pečeme na 180°C,na plechu s peč. papírem.Slepujeme marmeládou a konce máčíme v polevě.( dělám běžně trojitou dávku)

 
 
strojkové tmavé

strojkové tmavé

cukroví vánoční

LEHKÁ BUCHTA

 30 dkg pol. mouky, 25 dkg m. cukru, 4 dkg kakaa, 1 prdopeč, smíchat a přidat 10 dkg rozpuštěné Hery, 3 lžíce oleje, 1/4 l mléka,1 vejce.

Vyšlehat v těsto a dát na plech s pečícím papírem posypat třeba borůvkami a dát péct na 180°C. Je jedlá, taková péřová a hned mizí...


lehká buchta

lehká buchta

RYCHLÉ KOKOSOVÉ ŘEZY

 1 hrnek kokosu, 2 hrnky polohr. mouky, 1 prdopeč, 1 hrnek cukru krystalu, 1 vanil. cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje....+čokoládová poleva a kokosové lupínky

ingredience smícháme a pečeme na 180°C cca 25 min. Občas přidám do těsta trochu dýňového kompotu a dám v tom případě méně cukru. Když zadělám dvojitou dávku, vyjde na jeden plech + 12 mufinek

rychlé

rychlé

kokosové řezy
PERNÍK

 40 dkg hl. mouky, 14 dkg cukru kr., kypřící prášek do perníku, 1 vejce, 4 lžíce medu,1/2 hrnku oleje, 1 a 1/2 hrnku mléka, lžíci skořice, 3 lžíce kakaa.

pečeme na 180°C a cukrujeme či poléváme polevou....

perník

perník

výborný--
perník

perník

perník jako dort

BUCHTA Z REBARBORY

520 dkg pol. mouky, 12 dkg cukru mouč., 15 dkg Hery, 1 vejce, 7 lžic mléka, 1 a půl prdopeče, 1 a půl van. cukru.

NÁPLŇ:

1 kg rebarbory, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme 30 dkg cukru a necháme rebarborku v něm tak dvě hodinky vylouhovat :-). Poté ji scedíme a slitou šťávu  doplníme tak, aby jí bylo půl litru a uděláme z ní pudink ze dvou vanilk. pudinkov. prášků. Vychladlé nalijeme na rebarboru a nalijeme směs na první díl těsta. přikryjeme druhým dílem , propícháme vidličkou, pomažeme žloutkem a dáme péci na 180°C do růžova. 

Zaděláme těsto, vezme to i hnětač, zbytek rukou a rozdělíme na dva díly, jeden díl rozválíme na plech s peč. papírem, druhý díl si rozválím na dalším kusu pečícího papíru pro lepší přenos navrch buchty a dám zatím stranou.

Je výborná vychlazená a ještě lepší je druhý den, ale toho se u nás nikdy nedožije .-)

buchta

buchta

z rebarbory
rebarborka

rebarborka

dobrota
rebarbora

rebarbora

ovcná buchta

OVOCNÁ BUCHTA S BEZOVOU ŠŤÁVOU

1/2 l mléka, 25 dkg cukru kr., 10 lžic oleje, 2 celá vejce, 45 dkg pol. mouky, 1 prdopeč.

rosol:1/2 l vody, 1/2 bezové šťávy, 2 vanilk. pudinky- dáme povařit a lejeme teplé na buchtu pokladenou ovocem.

na kiwi variantu jsem použila 4 kiwi a 2 vanilk. pudinky, na jahodovou buchtu 2 vanilk. a jeden jahodový pudink a dala jsem o 1/2 l šťávy víc.

jak říká manžel, druhý den je ještě lepší, ale to už bývají jen drobty, protože nezbyde. Je dobrá vychlazená z lednice. Není složitá a u nás je v kurzu:-)

buchta bezová

buchta bezová

z ovocné šťávy
ovocná buchta

ovocná buchta

bezová
ovocná buchta

ovocná buchta

bezová

bublanina

25 dkg pol. mouky, 25 dkg m. cukru, 1 van. cukr, 4 vejce, 200 ml vody, 200 ml oleje, 1/2 prdopeče, ovoce...rybíz

žloutky vyšleháme s cukry, olejem a vodou, potom přidáme mouku s prdopečem a nakonec sníh z bílků. Navrch dáme ovoce, které před tím trochu omoučníme hr. moukou, aby nekleslo všechno až na dno plechu, ale udrželo se v těstě a na vrchu bublaniny. Dáme péct na 180°C. Přeji dobrou chuť.

BUBLANINA

BUBLANINA

BUBLANINA
s polevou

s polevou

bublanina z borůvek

ŘEZY CAPUCCINO

 těsto: 20 dkg kr. cukru, 5 vajec, 10 lžic horké vody, 1 prdopeč, 4 lžičky kakaa, 25 dkg hrubá mouka.

krém:10 lžic hl. mouky, 1ks zakysané smetany, 1/2 l mléka, 1 máslo, 20 dkg cukru m.,5 lžic capuccina.

postup těsto: žloutky s cukrem kr. utřeme do pěny, přidáváme po lžících vodu a přimícháme zbytek bez sněhu z bílků, ten dáme až nyní na konec. Dáme upéct na 180°C a vychladnout. Potom na krém: svaříme mléko s moukou na kaši a necháme vychladnout-mícháme.Do  smetany jemně vmícháme capuccino a dáme stranou. Zvlášť utřeme máslo s cukrem m. a po částech k tomu zapracujeme vychladlou kaši z mléka a mouky, nakonec opatrně vmícháme smetanu a capuccino a tento hladký krém natřeme na buchtu. Velikostí řezy vychází na takový stř. plech nebo do kulaté formy. Dáme vychladit.

řezy CAPUCCINO

řezy CAPUCCINO

DOBROTA
ČOKOLÁDOVÝ DORT

 250 g hl. mouky, 250 g pr. cukru, 50 g másla, 2 vejce, 30 g kakaa, 1/4 l mléka, 1 lžíce rumu, 1 prdopeč.

všechno smícháme a utřeme v míse. vylejeme do vymaz. a vysypané dortové formy a pečeme na 180°C. Je lepší korpus uležet do druhého dne, snáž se krájí na pláty.Ty pomažu marmeládou velmi slabě, aby to nebylo příliš přeslazené. Slepíme  krémem a zdobíme dle uvážení....

KRÉM

200 g másla, 120 g pr. cukru, 1 žloutek, 1/2 l mléka, 1+1/2 vanilk. pudinku

utřeme máslo s cukrem a žloutkem. Pudink uvaříme s mlékem a necháme vychladit za stálého míchání ( aby se neudělal škraloup). Do máslového základu přimícháváme uvařený pudink stejný teplotou jako základ z másla.

čokoládový dort

čokoládový dort

Haničce narozeninový
krém do dortu

krém do dortu

BÁBOVKA Z PUDINKŮ

250 G CUKRU M., 1 HERA, VANILK. CUKR, 300 G POL. MOUKY, 5 VAJÍČEK, 2 DCL MLÉKA, 1 ZAKYSANÁ SMETANA, prdopeč, PO JEDNOM PUDINKU JAHODOVÉM, VANILKOVÉM, ČOKOLÁDOVÉM.

Heru utřeme s cukry a přidáme vejce, poté dáme mouku s prdopečem a nakonec smetanu s mlékem. Vyšleháme a rozdělíme do 3misek. Do každé misky přidáme a zašleháme jiný pudink.Naběračkou střídavě plníme formu ze všech misek, aby vznikla krásně barevná směs nemícháme již) a dáme péct na 180°C

bábovka

bábovka

z pudinků
bábovka

bábovka

z pudinku
bábovka s vrstvami
30 dkg pol. mouky, 15 dkg cukru kr.,1 vanilk. cukr, 12 dkg másla teplého, 1/2 prdopeče, 300 ml mléka,kakao 2 lžíce, trochu mléka do kakaa
Náplň: 250 g tvaroh měkký, 100 ml smetany šlehačky, 1 suchý vanilk. pudink, 1 vanilk. cukr, cukr dle chuti, pak náplň ovoce- meruňky,  borůvky
připravíme tvar. náplň. vše smícháme
těsto: smícháme ingredience kromě kakaa, to dáme zvlášť do cca třetiny těsta +trochu toho mléka.
do vymazané a vysypané formy dáme nejdříve půl sv. těsta, pak půl tm. těsta, na to tvarohovou náplň, kterou poklademe ovocem, na to dáme zbylé tmavé těsto a dolejeme světlé těsto navrch. Pečeme na 180°C, možná o chlup déle...vyklopíme až vychladlé. Je vláčná a není moc sladká:-)
s ovocem

s ovocem

vrstvená bábovka
bábovka

bábovka

s vrstvami...
Ovocný koláč s pudinkovou polevou
200 g hl. mouky, 200 g m. cukru, 4 vejce, 50 g másla, 300 g borůvek či jiného ovoce.  POLEVA: 5 dl mléka, 120 g cukru, 1 sáček vanilk. pudinku
šleháme žloutky s cukrem a pak postupně další suroviny, nakonec rozpušt. máslo a sníh z bílků. Těsto vylijeme do kulaté formy a poklademe ovocem. Pečeme tak 30 minut a polijeme připravenou uvařenou polevou s pudinku, cukru a mléka. Již nedáváme do trouby a necháme vychladnout a ztuhnout. Můžeme dozdobit šlehačkou:-)

koláč

koláč

s pudinkovou polevou

BRAMBOROVÁ SLADKÁ BUCHTA

1 vejce, 60 g plátků mandlí, 100 g másla, ml. skořice, 1 prdopeč, 580 hl. mouky, 400 g vařených na jemno prolisovaných brambor, 150 g moučk. cukru, 4 lžíce mléka, 1 vanilk. cukr, 4 lžíce medu. rybíz. marmeláda k potírání.

krom marmelády spojíme všechny suroviny ve hmotu( lze i hnětačem) a rozdělíme na tři části. Klademe na plech proložené potřením marmeládou. Pečeme na 180°C do růžova.

bramborová

bramborová

sladká buchta s medem
 
 

 

 

KYNUTÉ KNEDLÍKY S PRALINKOU

normální kynuté těsto jako na ovocné knedlíky(z 1 kg hr. mouky), jen místo ovoce jsem dala dvě pralinky půlkami k sobě, byla to příjemná změna

 

 
 

NEPEČENÝ BORŮVKOVÝ DORT

 
 500 g měk. tvarohu, 2 van. cukry, cukr krystal dle chuti, 1 zakysaná smetana, 1 šlehačka  na šlehání, 1 želatinový ztužovač, piškoty, borůvky( nebo jiné ovoce)
ztužovač vyšleháme se šlehačkou, zamícháme ostatní ingredience krom borůvek a utvořenou nápň vrstvíme na rozložené piškoty v kulaté formě, jednu vrstvu vytvoříme z ovoce a pokračujeme náplní a piškoty....co se vejde do formy. Necháme ztuhnout a podáváme vychlazené( mne to nestihlo před focením ani pořádně zatuhnout, tak aby byla aspoń nějaká fotka, než to doma snědí, tak je dortík ještě ne úplně ztuhlý)
 
 
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
500 g pol. mouky, 80 g cukru kr., 1 kostka kvasnic, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 80 g rozpuš. másla či Hery
vrstva na těsto: cca 2 kg švestek celých, 2 vanil. cukry, 70 g cukru kr., 4 lžíce rumíčku, 1 lžička ml. skořice, 250 g kysané smetany, 2 vejce, ( možno sypat sekanými mandlemi navrch)

zaděláme těsto s kváskem a necháme vykynout. Omyté švestky půlíme a vypeckujeme. V míse je smícháme s 1 van. cukrem, rumíčkem, půl lžičkou skořice. Vykynuté těsto přeneseme na plech a přímo na něm rozválíme s okrajem. Naskládáme švestky a dáme péct na cca 40 minut. Dále si v mísce rozmícháme smetanu, vejce a zbylý cukr se zbylým vanilk. cukrem a skořicí a asi tak v půli pečení( po 20 min.) plech z trouby vyndáme polijeme těsto se švestkami smetanovou směsí a dopečeme. Pečeme při 180°C. Tento koláč je velice voňavý a jedlý...

 
 

BÍLKOVÁ BÁBOVKA
10 bílků, 150 g krystalu cukru, 130 g pol. mouky, nasekaná čokoláda hořká, hrst vl. ořechů nasekaných na kousky, hrst kustovnice čínské( lze vynechat či dát klasické rozinky), 7 lžic oleje, špetky soli.
Tahle bábovka vznikla, když štěňátko Sára byla ještě malá a papala syrové žloutky....no a co s tolika bílky??
Vyšleháme bílky se solí a cukrem do sněhu a pak ručně dodáme ostatní suroviny. Pečeme do růžova ve vymazané a vysypané formě na 150°C asi necelou půl hodinu. Je to zase trchu jiné, než klasická bábovka, ale chutnala nám.
  
 
 
RUMÍKOVÉ ŘEZY
200 g pol. mouky, 200 g  Hery, 180 g mouč. cukru, 1 prdopeč, 1 lžíce kakaa, 3 nebo 4 vejce
poleva:250 g cukru mouč., 3 lžíce rumu, 2 lžíce vařící vody, citronová šťáva( nebo kupovaný koncentrát citrůnek)
tuk rozpustím a smíchám s ostatními surovinami, vyšlehám těsto, dám na plech s pečícím papírem a peču na 180°C asi 25 minut...než vychladnou, tak polévám polevou, kterou vymíchám metličkou do hladka a běla.
jednoduché a u nás opravdu oblíbené, ta poleva je na to vynikající, osvěžující...
 
 
 
 
HRABĚNČINY ŘEZY
120 g Hery, 120 g másla, 150 g moučk. cukru, 400 g pol. mouky, 1 prdopeč, 4 žloutky, sníh z 5 bílků, vyloupané vlašské ořechy, 150 g krystal. cukru, 1 vanil. cukr, skořice, asi 8 jablek( nastrouhaných nahrubo či na plátky)
vyšlehám pěnu z másla a Hery a m. cukru, přidám žloutky a mouku s prdopečem. Z hotového těsta tak jednu třetinu dám asi tak na 20 minut do mrazáku. Zbytek těsta dám na plech vystlaný pečícím papírem a rozválím po celé ploše. Na to těsto dám jablka s ořechy , vanil. cukrem a skořicí. Úplně navrch rozetřu ušlehané bílky se 150 g krystalu. Potom vyndám odložené těsto z mrazáku a nastrouhám jej na sníh. peču na 180°C zhruba 50 minut.hraběnčiny řezyhraběnčiny řezy
 
 
 
OŘECHOVÉ ŘEZY SE ŠLEHAČKOU
těsto :30 dkg hl. mouky, 20 dkg m. cukru, 1 prdopeč, 1/4 l mléka, 1 van. cukr, 3 vejce
drobenka:15 dkg ml.vlašských ořechů, 7 dkg m. cukru
na polití: 1/2 másla, 1 kelímek či krabička normální sladké šlehačky
vyleji těsto na plech a na syrové nasypu drobenku.  Peču 20 min na 150°C. Ještě horké řezy poliji rozpuštěným máslem smíchaným se šlehajdou. Je to vynikají žravý zákusek....
 
 
 
 
KÁVOVÁ BÁBOVKA
250 g pol. mouky, 200 g cukru krystalu(kdo chce může dát více), 1 Hera, 5 vajec, 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, citr. kůra 2 lžičky citr. šťávy, 1,5 dcl vychladlé kávy(scezený turek), 2 lžičky suché turecké kávy(logr), 1 prdopeč
ušleháme změklou Heru, žloutky a cukr do pěny a postupně přidáme ostatní ingredience, nakonec dáme mouku s prdopečem a úplně poslední dáme ušlehaný sníh z bílků.Dáme do vymazané a vysypané formy. Je krásně vysoká a stačí než pocukrovat. Peču ji cca hodinu při 180°C.
kávová bábovka
 
 
Švestková povidla
2,7 vypeckovaných švestek, 1 dcl octa, 1/2 kg cukru krystalu, 1 menší lžičku skořice, 1/2 menší lžičky mletého( tlučeného hřebíčku), 5 polév.lžic rumu.
umyté švestlky dám do klasického buchtového pekáče, poleju octem a dám na 250°C péct do trouby na půl hodiny, potom posypu cukrem a šoupnu zpátky na 4 hodiny, dle rady sousedky NEMÍCHÁME!!! a doba pečení se může i prodloužit, pokud si někdo přeje hodně hustá povidla. Potom jen dochutím kořením a rumíčkema rozmixuju. Vyšlo mi to na 5 středně velkých sklenek od majolky. Pro jistotu jsem udělala ještě jednu dávku a budu doufat, že nám ta dobrota vydží až do konce zimy. a opravdu neprskají a nepřipalují se

 
KLIK NA NÁPIS FLER  

Toto je zápatí Vašich stránek. Text můžete změnit v Toto je záhlaví Vašich stránek. Text můžete změnit v. administraci v 'Nastavení stránek'.administraci v 'Nastavení stránek' PŘEJI VÁM VŠEM PŘÍJEMNOU ZÁBAVU PŘI LISTOVÁNÍ NA TĚCHTO STRÁNKÁCH O HÁČKOVÁNÍ, PANENKÁCH A KYTIČKÁCH... 

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one